Göteborg

Plasten ska inte längre eldas upp

1:28 min

Från och med den här veckan går även plast och frigolit att lämna in på de fem återvinningsstationerna i Göteborg. För nu ska det bli slut på att elda upp plasten på Sävenäs.

Både hård och mjuk plast kommer att tas emot för återvinning - bland annat på Kretsloppsparken Alelyckan där Pål Mårtensson är chef.

– Det är ju stor efterfrågan på plast och frigolitåtervinning eftersom det är en råvara som vi ska återvinna och inte elda upp som vi gör i dagsläget.

Nu ska plasten och frigoliten istället forslas till en entreprenör för att kunna återvinnas som ny råvara.

En annan nyhet som folk kommer möta på återvinningsstationerna i Göteborg från och med idag är att brännbart delas upp i stort och smått.

– Det har lite grann med sorteringen att göra. Det som är stort är det som är över en meter och väger över 25 kilo, resten är det vi kallar smått brännbart.

Vad är fördelen?

– Det blir mindre sortering att göra på våra centraler, säger Pål Mårtensson och menar att det också blir enklare för allmänheten att nu se stora och små saker som ska slängas i de olika containrarna.

En tredje nyhet på kretsloppsfronten i Göteborg är att det som förr kallades trädgårdsavfall nu blir märkt kompostavfall för att helt enkelt få folk att skärpa sig:

– Då kunde folk slänga lite vadsomhelst för de tyckte att det ju var avfall från trädgården. Nu vill vill trycka på att det är komposterbart avfall som ska dit och det är fallfrukt, gräsklipp, löv och grenar.

Så nu kan folk inte slarva på samma sätt som förr?

– Nej, jag vet inte om de har slarvat så mycket. Vi har försökt bli lite tydligare och hoppas att de ska kunna leva upp till att ha så rena fraktioner som möjligt. Det underlättar och gör det billigare.

Åjo, tala klarspråk nu - visst har folk slarvat?

– Ja, lite, medger Kretsloppsparkchefen i Alelyckan.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se