Det är skillnad på smycken och smycken, tycker kommunledningen. Foto: Anders Wiklund /Scanpix.

Hantverk billigare än massproducerat

1:21 min

Från 1 juni blir det mycket dyrare att sälja massproducerade smycken och bijouterier på Avenyn. Kommunledningen höjer avgiften till uppemot 50 000 kronor om året. Men för konsthantverk blir det ingen höjning.

– När det gäller konsthantverk finns ofta intresse att stå en kortare tid, för man har inte så mycket att sälja att man kan stå en längre period. Och jag tycker det är väldigt viktigt att uppmuntra den sortens hantverk, säger kommunalrådet Kia Andreasson (MP).

Försäljningen av konsthantverk på Avenyn och vid Bältesspännarparken kan således ske med fortsatt låg taxa, 3650 kronor för hela sommarhalvåret. Det motsvarar 20 kronor om dagen och dessutom blir det möjligt att hyra gatuplats en vecka åt gången, efter den rödgröna kommunledningens beslut.

Taxan är enligt kommunens tjänstemän för låg. De ville marknadsanpassa - det vill säga mångdubbla - den, som man nu gör för platser för försäljning av massproducerade smycken, solglasögon och annat, som i folkmun ofta kallas krimskrams eller tingeltangel. Den högsta avgiften kan där bli så hög som 50 000 kronor om året.

Det kan också bli problem med gränsdragningen, det tror i alla oppositionen i Göteborg, som motsatte sig en lägre taxa för konsthantverk än för massproducerat.
– Det är väldigt svår uppgift för en kommun att bedöma vad som är tillräckligt genuint hantverk för att få en lägre avgift och att vi då gör en recension av vad som är bra produkter och mindre bra produkter - den uppgiften är svår, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista