Bostadskön ska bli tydligare.Foto: Roger Blomqvist /Sveriges Radio

Boplats Göteborg ska bli tydligare

1:38 min

Kötid ska styra förmedlingen av bostäder i Göteborg på ett tydligare sätt. Nu föreslås nya regler och nytt datasystem för att förmedlingen ska upplevas som mer rättvis.

-Jag tror att det är bra om det blir ett krav.

-Det är bra om det är synligt, tycker jag

Två röster på Boplats Göteborg om nya krav på tydlighet när det gäller kötid. Och Teweldeberhan Araya, som söker en större lägenhet, tycker inte att en årsavgift på 100 kronor är nåt problem:

- Det är OK, det är inte så mycket pengar. Det är nästan ingenting.

Förra året förmedlades nära 9 000 lägenheter via Boplats. Det var 829 sökande per lägenhet och eftersom kötid och grunder för fördelningen av lägenheter inte framgår helt klart uppstår gärna misstankar om mygel och orättvisor.

Därför beställde kommunledningen förra året en utredning som skulle föreslå en förmedling med "kötid som är transparent och ickediskriminerande".

Svaret är ett nytt datasystem där de som söker bostad kan se sin köplats på varje lägenhet och hur lång kötid den har som får titta på lägenheten.

Man ska också få veta om man inte uppfyller krav som fastighetsägaren ställer för att hyra ut, så man också slipper söka lägenheter i onödan.

En komplikation är att privata hyresvärdar inte behöver använda sig av kötid i första hand, men gör de inte det ska det också synas på Boplats.

En annan ändring är att det ska gå att söka bostad med olika storlek och i olika områden, idag tvingas man i registreringen välja område och viss typ av lägenhet.

Förändringarna är förankrade hos kommunala och privata fastighetsägare och ska nu upp till kommunstyrelsen för beslut.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Nuvarande registreringsregler, som kan ändras:

* Om den sökande har registrerat att man vill bo i öster och sedan söker en lägenhet i väster matchar inte registreringen med den lägenhet som sökts och då minskar chansen att bli erbjuden visning. Detta gäller också om man t.ex. fyllt i hur stor lägenhet man vill ha och söker en som är mindre eller större, eller dyrare.

* De flesta lägenheter som förmedlas via Boplats fördelas efter den sökandes registreringstid. Men systemet saknar transparens. Den sökande kan bara se sitt eget registreringsdatum, inte vilken köplats man har på respektive lägenhet eller vilka registreringsdatum de med längst kötid har. Bristen på transparens är det som de bostadssökande klagar mest på hos Boplats.

MER OM GÖTEBORGS BOSTADSKÖ

Ungefär 126 000 personer är registrerade som bostadssökande hos Boplats, varav ca 30 procent inte bor i Göteborgsregionen utan är intresserade av att flytta hit.

Ungefär 40 procent av de registrerade är idag utan eget kontrakt, dvs de bor hemma, är inneboende, bor i andra hand eller i studentbostad som måste lämnas.

Drygt 60 procent av de registrerade är under 30 år. Det är också de yngre som främst får lägenhet via Boplats. 31 procent av lägenheterna som förmedlades under 2011 gick till personer under 25 år och ytterligare 28 procent av bostäderna förmedlades till personer i åldersgruppen 26-30 år.

2011 förmedlades 8 855 lägenheter via Boplats, 65 procent av dessa var allmännyttans lägenheter. Det var i snitt 829 sökande per lägenhet under året.

61 procent av sökande som är aktiva har arbete och av de som fick hyreskontrakt 2011 via Boplats hade 69 procent arbete.

22 procent av de sökande hade studiemedel och av de som fick kontrakt hade 18 procent studiemedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista