Många gym har ingen uttalad policy kring kunder med ätstörningar. Foto: Peter Stenberg/SR.

Svårt hantera ätstörningar på gym

1:34 min

Många av de stora gymmen i Göteborg saknar tydliga rutiner för hur de ska hantera problemet med ätstörningar. Och även om handlingsplaner finns är steget från dokument till handling stort.

-När min sjukdom var som mest fysiskt uppenbar fick jag inte några som helst reaktioner från det gymmet jag tränade på, säger Andrea Cato som tränade mycket under sin sjukdomstid.

Friskis och Svettis har en utarbetad policy som även ligger uppe på nätet, men Thomas Petersson, verksamhetschef på Friskis och Svettis i Göteborg, tycker att förbättringar behövs.

-Jag får frågan kanske fem gånger per månad, men det är klart att den borde komma ännu oftare än den gör, säger han.

P4 Göteborg har tittat på de fem största gymmen i Göteborg. Alla har någon slags policy för ätstörningar men hur gymmen arbetar skiljer sig åt. Fitness24 och Sportlife är två gym som i sina medlemsavtal har en klausul där det står att gymmet inte tar ansvar för medlemmens hälsotillstånd. Det menar både Linus Stridsman, områdeschef på Fitness24 i Göteborg, och Jenny Lundgren, sverigechef för Sportlife, är en nödvändighet.

-I och med att vi har så lång tid som det är obemannat så måste vi skriva in en sån klausul att vi måste friskriva oss eftersom du kan välja att bara träna sena nätter eller tidiga mornar, säger Linus Stridsman.

-Vi ansvarar givetvis för alla våra medlemmar som befinner sig hos oss, men det kan ju vara många faktorer, det handlar inte bara om ätstörningar. Det kan vara så att man har underliggande sjukdomar, äter mediciner, har hjärtproblem så man måste själv ta ansvar och fråga är jag en frisk person, säger Jenny Lundgren.

-Jag tror att gymmen skulle behöva reflektera över sin hälsoprofil. Bara en sån sak att man frågar vad är det du vill förbättra med kroppen istället för varför tränar du, säger Andrea Cato.

Natalija Sako

vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista