Skyways begär sig självt i konkurs. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Skyways ställer in alla avgångar

"Inte helt oväntad konkurs"

Flygbolaget Skyways med dotterbolaget City Airline begär sig själva i konkurs på tisdagen. Betalningarna har ställts in och samtliga flygningar ställs in med omedelbar verkan.

Flygningar till ett 20-tal destinationer är inställda från och med i morse och tusentals resenärer drabbas.

Konkursen berör 227 resenärer som skulle ha flygit från Landvetter på tisdagsmorgonen. En knapp handfull av dem som skulle rest med planet till Sundsvall på morgonen hade inte fått besked i förväg utan fick först på flygplatsen klart för sig att deras flyg var inställt.

Skyways har ytterligare 70 avgångar från Landvetter den här veckan.

Mellan 300 och 500 arbetstillfällen berörs av konkursen, enligt Petter Hulgaard vid Skyways sektion inom Svensk Pilotförening. Enligt honom var konkursen inte helt oväntad.

-Vi hade det på känn att det kunde hända även Skyways. Ägaren hade lovat att skjuta till kapital, men så verkar det ju inte ha blivit, säger han.

Så sent som för tre veckor sedan, den 2 maj, slutade Skyways flyga mellan Göteborg och Umeå. För dålig lönsamhet angavs som skäl till att lägga ner sträckan.

-Flygbranschen är föränderlig och vi ser i dag att vi inte kan fortsätta med trafiken. Lönsamheten är helt enkelt för dålig, sade Skyways vd Peter Browall till Västerbottens-Kuriren när beskedet kom i april i år.

Bara timmar efter Skyways konkursbesked kommer både flyg och tåg till resenärernas undsättning. Flygbolaget Kullaflyg, som flyger från Halmstad flygplats, ska försöka ersätta alla Skyways avgångar från flygplatsen så fort man kan. Bolaget hoppas klara det inom en vecka.

Även Gotlandsflyg sätter in extra flyg för att ta hand om resenärer mellan Visby och Stockholm. SJ erbjuder Skywaysresenärer att resa gratis i mån av plats under tisdagen och onsdagen till och från de orter som SJ trafikerar och som Skyways skulle normalt flyger ifrån.

Tidigare har Skyways även haft Lycksele, Vilhelmina, Storuman, Hemavan och Skellefteå som destinationer, enligt Västerbottens-Kuriren. Den indragna sträckan mellan Göteborg och Umeå innebar att Skyways i början av maj helt lämnade Umeå och Västerbotten.

TT/Västekot

City Airline

Dotterbolag till Skyways med bas i Göteborg.

City Airline är ett dotterbolag till Skyways. Sedan hösten 2011 marknadsförs City Airlines flyglinjer under Skyways namn.

City Airline har Göteborg/Landvetter som sin bas. Därifrån trafikeras bland annat destinationer som Luleå, Östersund, Lyon i Frankrike och Manchester i Storbritannien.

(TT)

Skyways flyglinjer

Flyglinjer i Sverige som trafikerats av Skyways:

Jönköping-Arlanda, Karlstad-Arlanda, Karlstad-Köpenhamn, Kristianstad-Arlanda, Luleå-Göteborg/Landvetter, Norrköping-Köpenhamn, Norrköping-Visby (sommarmånaderna), Halmstad-Arlanda, Jönköping-Arlanda, Oskarshamn-Arlanda, Visby-Arlanda, Växjö-Arlanda, Bromma-Halmstad, Bromma-Visby, Sundsvall-Göteborg/Landvetter, Göteborg/Landvetter-Visby (sommarmånaderna), Örnsköldsvik- Arlanda (i samarbete med Höga Kusten Flyg), Östersund-Göteborg/Landvetter (under vintermånaderna).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista