Anneli Hulthén, Mats Pilhem och Kia Andreasson presenterar den rödgröna budgeten för nästa år. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio
2013 års budget

70 miljoner kronor till grundskolan

1:29 min

70 miljoner kronor ska gå till grundskolan så att fler elever ska bli godkända. På tisdagen presenterade den rödgröna majoriteten sin budget för nästa år.

På tisdagen presenterade den rödgröna majoriteten i Göteborg sin budget för nästa år.

Några nyheter har P4 Göteborg redan berättat om, som nya Rambergsvallen och ett kulturhus i Bergsjön.

En annan nyhet är att 70 miljoner kronor ska gå till grundskolan så att fler elever ska bli godkända. Pengarna kommer från en utvecklingsfond som kommunen skapar.

- Vi ska se till att de här ungdomarna får sina grundskolebetyg, det tror jag är det viktigaste, säger socialdemokraten Anneli Hulthén.

Precis som förra året läggs den nya budgeten i ett läge med osäkerhet i den internationella ekonomin. Skatten blir oförändrad trots budgetproblem i stadsdelarna med bland annat stora förskolegrupper.

Det blir satsningar på nya skolor och lokaler, 400 miljoner kronor till. Men frågan är när styrande politiker kan lova full behovstäckning i förskolan.

- Det kan vi aldrig lova, fler barn gör att vi behöver fler platser. Jag tror att det är få kommuner ute i Europa som kan säga som oss att på de här åren har vi skapat 6 000 nya förskoleplatser, för de flesta är det en ouppnåelig vision, säger Anneli Hulthén.

Roger Blomqvist

roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista