1 av 4
Fortet med Älvsborgs fästning i bakgrunden. Foto: Nina Sjöman/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Nina Sjöman/Sveriges Radio
3 av 4
I helgen kan allmänheten titta närmare på kanonerna. Foto: Nina Sjöman/Sveriges Radio
4 av 4
Magnus Tilander visar stolt upp loggan på jackan. Foto: Nina Sjöman/Sveriges Radio
Oscar II fort

Hemliga rummet öppnar för nyfikna

1:27 min

På lördag öppnar några av Sveriges hemligaste rum för allmänheten. I Göteborg är det Oscar II:s fort i Långedrag som visas upp.

- Hotbilder förändras ju genom åren men i Oscars fall har det med unionsupplösningen med Norge 1905 att göra. Det var från norrmän och engelsmän man skulle skyddas, säger fortets chef Magnus Tilander.

Det är statens fastighetsverk som visar upp platser som spelat roll i militärhistorien. Oscar II:s fort stod klart att försvara Göteborgs hamninlopp 1907. Fortet, som är nedsprängt i berget, ersatte den gamla fästningen Nya Älvsborg. På 1930-talet ansågs anläggningen ha spelat ut sin roll och 1955 upphörde dess militära funktion. På lördag får man veta mer om hur det var när fortet var aktivt.

- Vi vill ge en inblick i hur imponerande fortet var och faktiskt fortfarande är. I sin konstruktion är det helt unikt iochmed att det är orört från första världskriget. Och det finns inte så många såna ställen att besöka i Sverige och i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista