Youngmans styrelseordförande Pang Qingnian och Rachel Pang, vd för Youngman. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Saab-konkursen

Slutförhandlat med Youngman

Saab Automobiles konkursförvaltare har slutat förhandla med kinesiska Youngman. Att diskussionerna nu har avslutats innebär att företaget inte längre har möjlighet att köpa Saab.

– En av anledningarna kan vara att kinesiska myndigheter måste godkänna en affär, vilket kan ta tid och försvåra försäljningen, säger en källa till P4 Väst.

Samtidigt tyder mycket på att Saab kan få en ny ägare nästa vecka. För enligt P4 Västs källor har konkursförvaltarna meddelat personer inom processen att de kan förväntar sig att ett avtalet skrivs under då.

Men vilket företag som förmodas bli ny ägare är höljt i dunkel. Det kan handla om någon form av elbilskonsortsium. Det har förekommit obekräftad uppgifter om att indiska Mahindra skulle ha gått ihop med ett elbilskonsortsium.

Det är också oklart från vilket land den förmodade köparen kommer ifrån.

– Men intressenten ska ha pengar utanför Kina för att betala köpeskilling, sägen en källa.

Inte heller vilka tankar man har om framtiden för bilfabriken i Trollhättan har läckt ut. Men Saabs konkursförvaltare har tidigare sagt att alla intressenter är ute efter varumärket Saab och en bilproduktion i Trollhättan.

För Youngmans dels innebär det här förmodligen slutet på deras Saabhistorie. Företaget har länge varit intresserat av att investera i och köpa Saab Automobile, både innan och efter konkursen. Men i och med detta försvinner ett utav företag som av bedömare har setts som den bästa köpare av Saab.

– Jag vill inte kommentera det, säger Youngmans advokat Johan Nylén till P4 Väst.

Victor Jensen/P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista