Här på Dr Fries torg kan skattegränsen gå, enligt ett nytt förslag. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Gränsflytt för trängselskatten lär dröja

1:21 min

Det kommer att dröja innan trängselskattegränsen på Guldheden i Göteborg flyttas - om det nu BLIR någon ny gräns.

En enig kommunstyrelse i Göteborg sa på onsdagen att det blir för krångligt att ändra den omdebatterade gränsen - som en färsk utredning lämnat olika förslag på. Man vill istället vänta och se hur det går när trängselskatten införs vid årsskiftet.

5 000 Guldhedsbor får från årsskiftet betala trängselskatt vid bilresor till närliggande service på Dr Fries torg. De måste då åka till mer avlägsen service i Mölndal om de vill slippa trängselskatt.

Utredningen som Trafikverket låtit göra visar på fem andra lösningar med flyttade betalstationer eller skatteundantag.

Problemet är att skatteundantag är krångliga och andra lösningar kräver nya vägar eller nya rondeller som i fallet med skattegräns genom Dr Fries torg.

- Man får väl fundera på det, om torget ska förändras, och byggas på något sätt om den frågan ska med då. Men just nu är det inte en enkel matematik att bara svänga om, säger Johan Nyhus, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för trafikfrågor i Göteborg.

Att en enig kommunledning i Göteborg nu vill sitta stilla i båten och låta betalstationerna ligga kvar betyder att frågan läggs på is tills vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista