Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Norra Masthugget dröjer

Bland alla stora cityprojekt i Göteborg så är Norra Masthugget med stor säkerhet det stadsbyggnadsprojekt som blir sist färdigt.

Eftersom planeringstakten för Södra Älvstranden och Gullbergsvssområdet är mycket långsam så dröjer det ganska många år till innan Norra Masthugget kan tänkas bli färdigt.

När stadsbyggnadskontoret nu sammanställer samrådssvaren för kajområdena norr om Järntorget och Masthugget, så är det ett flertal remissinstanser som trycker på vikten av att det verkligen blir någonting vettigt gjort med det här området. Det finns en klart uttalad oro för att det riskerar att bli en massa byggplaner på papper och på datafiler som skyfflas runt i åratal. Norra Masthugget handlar annars om Oscarsledens framtid.

Det handlar också om Stenaterminalens vara eller inte vara och dessutom om övriga ytor i det stora området utefter älven, som sträcker sig från Stibergstorget i väster och till Hamnkanalen vid Lagerhuset i öster. Det finns frågor som är extra delikata och svårlösta, framförallt då hur Oscarsleden ska överdäckas och om Stena Line ska få ligga kvar.

Två frågor, två objekt som redan fanns med i planeringen av Götatunneln på 1990 talet. Hade Götatunneln mynnat borta vid Stigberget och Henriksberg i väster då hade problemet med att överdäcka Oscarleden varit löst. Nu är Oscarleden istället en knäckfråga för hela stadsbyggnadsprojektet Norra Masthugget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista