Lasse Svensson, vd för LBC Värmdal, menar att dieselstölderna är ett enormt problem. Foto: Charlotte Andersson.
Västsverige

Dieselstölder för miljoner oroar

1:10 min

Dieselstölder från lastbilar och maskiner ökar dramatiskt och skapar ekonomiska problem för många små åkeriägare.

– Man kan lätt bli av med några hundra liter och det blir kännbart. Det gäller att jobba med säkerheten och komma före tjuven, även om det är svårt, säger Lasse Svensson, vd för LBC Värmdal, som är ett transportföretag som ägs av 65 åkerier.

7 300 dieselstölder anmäldes i Sverige förra året. Det blir stölder med ett pengavärde på 47 miljoner. Det finns ett stort mörkertal då många låter bli att anmäla dieselstölder.

LBC Värmdal har vid kontoret i Åmål förstärkt med extra belysning och kameraövervakning. De lastbilar som står parkerade över natten har nästan tomma tankar. Förarna tvingas tanka upp lastbilarna innan de åker på morgonen.

Det är entreprenörmaskinerna som står i grustäkter eller i skogen är också utsatta för det hårdaste stöldtrycket i Dalsland och Värmland.

– Efter vad jag har hört från norsk polis åker tjuvarna runt i grupper om tre. De har en spaningsbil och efter det kommer det en vit buss med dunkar och i bakgrunden finns det en tankbil med container. När tankbilens tankar är fyllda åker de och säljer, säger Lasse Svensson.

Åkeriägarna funderar på olika metoder för att kunna skydda sig och branschorganisationen är oroad.

Annika Persson är regionchef vid Sveriges åkeriföretag och ser hur stölderna blir allt fler.

– Vi har en känsla av att stölderna ökar dramatiskt.Vi uppmanar åkarna att anmäla alla stölder för att få in statistik och få siffror som visar hur mycket som stjäls, säger Annika Persson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista