Få ensamkommande barn tar anhöriga till Sverige

1:22 min

Ensamkommande flyktingbarn tar oftast inte med sig anhöriga till Sverige. Det visar nya siffror från Migrationsverket. Så kallade "ankarbarn" är en myt.

De nya siffrorna som Ekot tagit fram understryker vikten av att tro på det barnen berättar. För så är det inte alltid idag, säger Linus Torgeby som jobbar med flyktingfrågor på Rädda Barnen i Göteborg.

Många av de ensamkommande barnen och ungdomarna har laglig rätt att låta föräldrar och syskon komma efter. Men bara vart tionde gör det. Flera av dem vittnar om att de möts med misstro.

- Det är ju någonting som är kränkande för ett barn som upplevt en separation, och det ger heller inte barnet de möjligheter som det behöver för att kunna gå vidare, säger Linus Torgeby, som jobbar med flyktingfrågor på Rädda Barnen i Göteborg.

- Det viktigaste hos personalen är att de lyssnar på det barnen berättar. Vi behöver bli bättre på att lyssna för att möta upp deras behov och rättigheter bättre, säger Linus Torgeby.

Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista