Hjällboskolans rektor Peter Hultqvist. Foto: Gustav Sandström/SverigesRadio
Misshandeln på kortedala torg

Misstänkta pojkar tillbaka i skolan

Rektorn: ”Det har varit en lugn situation”
1:32 min

Drygt två månader efter den brutala misshandeln på Kortedala torg är en av pojkarna som misstänks för dådet tillbaka på skolan. I veckan kommer ytterligare en av pojkarna tillbaka.

Detta efter att förvaltningsrätten hävt beslutet att de två ska vara placerade på ungdomshem.

– Det har gått bra, det har varit en lugn situation. Eleven har återgått till en normal skolsituation med fokus på framtiden och inte på situationen på Kortedala torg. Fokus har varit att komma igång med livet igen, säger Hjällboskolans rektor Peter Holmqvist.

Det är rast på Hjällboskolan och under en molnfri himmel spelar ett tjugotal elever basket på skolgården. Efter den brutala misshandeln på Kortedala torg i mars har orosmolnen annars hopat sig över Hjällboskolan. Sju av skolans elever misstänks för dådet. Sedan tre veckor är en av dem tillbaka på skolan. Samtidigt ligger den misshandlade 61-åringen kvar på sjukhus, på bättringsvägen men med allvarliga skador.

– Jag tror att det är viktigt i det här läget att man både känner medkänsla med den som har blivit drabbad men naturligtvis är det en katastrof för sju ungdomar. Att ha varit med om händelserna, bara det att ha suttit häktad är ju något som inte hör till det normala för en ungdom, säger Peter Holmqvist.

Innan midsommar hoppas åklagaren kunna fatta beslut om åtal. Under tiden jobbar Hjällboskolan med att återskapa tryggheten på skolan efter en turbulent vår.
– Både för den eleven, för hela skolan, för att få till ett bra avslut på läsåret, säger Hjällboskolans rektor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".