Utbrett fusk på universitetets restaurang

Vinstölder och missade momsbetalningar på 600 000 kronor. Göteborgs universitets serviceavdelning får skarp kritik av sin egen internrevision.

Det var restaurang Lyktan, som drivs av serviceavdelningen och som ligger på Medicinareberget, som inte betalat moms på den mat som betalats med kort. Under de två år som granskades betalades inte moms på 666 000 kronor och den ansvarige förklarade det med att det fanns en osäkerhet i redovisningen. Nu har Skatteverket fått sina pengar.

Efter att det kommit fram uppgifter som indikerade stöld och svinn av mat och vin så gjordes kontrollinventeringar. Exempelvis försvann ett betydande antal vinflaskor över en helg. En före detta anställd erkände stölden och medgav att det skett även tidigare. Händelsen polisanmäldes.

Universitetet har 56 gästbostäder och 30 enkelrum där kundförlusterna var 700 000 kronor förra året, det finns också kundkrav på en och en halv miljon kronor. Räkning skickades bara ett fåtal gånger per år, många hann lämna landet innan allt betalats. Kritik förstås från revisionen.

Revisionen pekar även på andra brister med upphandlingar av mat, attestrutiner och bisysslor. Den före detta chefen, numera pensionär, anser att då verksamheten vuxit ganska mycket och snabbt, nu behövs anställas en controller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista