Anhöriginvandring väntas öka kraftigt

"Har inte fått några klara besked från staten"
1:47 min

Anhöriginvandringen till Sverige väntas öka kraftigt i år och särskilt nästa år. Trots det har kommunerna inte fått besked om vilken hjälp de kan vänta från staten för att ta emot de cirka 20 000 som väntas komma.

Det gäller främst somalier som kan återförenas med sina barn och makar sedan en dom i Migrationsöverdomstolen lättat på reglerna vad gäller korrekta id-handlingar.

Nu ska det räcka med dna -prov som bevisar släktskap.

SR International har skickat ut en enkät om anhöriginvandringen och fått svar från 28 av de kommuner i landet med högst andel somalier. Nio av tio kommuner oroar sig för att pengarna från staten inte täcker de ökade kostanderna och 7 av 10 tror inte att de kommer att hitta acceptabelt boende.

Sådana farhågor har även Göteborg där planeringsledare Pia Borg sitter på stadsledningskontoret.

– Vi har inga konkreta svar idag, men detta är ju en fråga vi jobbar med just nu är vad kan vi göra för att så långt möjligt undvika att vi måste hitta akuta boendelösningar för framförallt barnfamiljerna.

För det är många anhöriga att vänta.

– 500 kan väntas komma i år, och drygt 1000 nästa år, säger Pia Borg.

Bostäder verkar vara det största bekymret liksombehovet av rehabilitering av människor från det krisdrabbade landet. Skolorna har viss beredskap medan det blir arbetsförmedlingens sak att samordna mottagandet av vuxna.

– Vi önskar ju naturligtvis att staten uppmärksammar det extra behov som den extra anhöriginvandringen medför för kommunerna.

Vad har ni fått reda på av staten?

– Några klara besked har vi inte fått än.

Det ger inte heller integrationsminister Erik Ullenhag:

– Det som gör det speciellt med den somaliska gruppen är att det varit svårt att styrka identiteten, så finns det människor anhöriga som kommer att söka och få komma nu, som kanske skulle kommit nu och riskerar falla mellan stolarna när det gäller ersättningar, besked om hur vi kommer att lösa denna fråga kommer i budgeten.

Epp Anderson

epp.anderson@sverigesradio.se 

Fakta anhöriginvandring

I Göteborg bor omkring 5 000 somalier och de är främst koncentrerade till Angered, Östra Göteborg och Västra Hisingen men hela staden måste hjälpa till för att klara boendet och mottagandet av alla anhöriga.

Göteborg har redan lovat att ta emot 850 flyktingar i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".