Bränslekostnaderna har ökat så mycket att Västtrafik måste höja priserna. Foto: Lasse Edfast/Sveriges Radio.
Västra Götaland

Västtrafik höjer priserna redan till hösten

Frick: ”Det ekonomiska läget ser ut som det gör”
0:43 min

Det blir avsevärt dyrare att åka kollektivt i Göteborg och Västra Götaland till hösten. Då höjer Västtrafik taxorna med sex procent.

- Dels är det så att bränslekostnaderna har ökat, det märker väl alla som tankar sin bil. Det påverkar ju även vår trafik, säger Ulrika Frick, MP miljöpartist och ordförande i regionens kollektivtrafiknämnd.

Höjningen av taxorna sker tre månader tidigare än vad som sagts förut.

Förutom stigande bränslepriser för bussar motiverar Västtrafik höjningarna med att den ökade tågtrafiken innebär större kostnader. 

- Vi ökar trafiken väldigt mycket nu med tåg till Trollhättan och nya pendeltåg. En trafikökning innebär ökade kostnader. Vi delar lika mellan resenärer och skattebetalare när det gäller de ökade kostnaderna, säger Ulrika Frick.

Den planerade höjningen ska ske den 1 oktober. Sammanlagt höjer man taxorna med 6 procent. Exakt hur mycket dyrare till exempel ett månadskort inom Göteborg kommer att bli har Västtrafik inte fastställt än.

Hur ska ni få fler att åka kollektivt om det blir dyrare?

- Ja, det är ju alltid en smärtgräns, men samtidigt måste vi täcka de kostnader vi faktiskt har, säger säger Ulrika Frick.

Västekot

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".