Lundsbergs internatskola i Värmland. Ulf Palm/Scanpix
Lundsberg

Fick miljontals kronor i felaktiga bidrag

1:48 min

Internatskolan Lundsberg har felaktigt fakturerat dubbelt flera gånger de senaste åren och fått bidrag från bland annat Göteborg och Kungsbacka kommun, samtidigt som man fått bidrag från staten - något som inte är tillåtet. SVT:s Uppdrag Granskning i kväll.

Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg hävdar att de inte fuskat medvetet.

Om en elevs båda föräldrar bor utomlands finns det ingen kommun att ta med sig skolpengen ifrån. Lundsberg är en av tre riksinternatskolor, vilket betyder att de har rätt till statsbidrag för så kallade utlandssvenskar, när båda föräldrarna bor utomlands. Bidraget är ungefär dubbelt så stort som den kommunala skolpengen och Skolverket kontrollerar inte om uppgifterna de får från skolorna stämmer innan de betalar ut pengarna. Joakim Feldt är chef vid Skolverkets statsbidragsenhet.

Men Lundsberg, och vid ett fåtal tillfällen även de andra riksinternaten Grennaskolan och Sigtuna Humanistiska Läroverk, har felaktigt begärt bidrag från staten för över 40 elever, som inte alls var utlandssvenskar. Det handlar om nästan 3 miljoner kronor och i 13 fall har de för samma elever begärt bidrag från den aktuella kommunen. I höstas betalade både Göteborgs kommun och Kungsbacka kommun ut skolpeng för 2 elever vardera, som Lundsberg dessutom fick statliga pengar för.

Skolan har aktivt begärt in pengar för eleverna, men nu säger Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg att de ska betala tillbaka de pengar som de felaktigt fått ut genom dubbelfakturering.

Åsa Welander

asa.welander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista