Abdirahman Jama från Djubba familjeförening. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Kan äntligen få hit sina anhöriga

1:16 min

Angered förbereder sig för en stor anhöriginvandring under de närmsta åren. Främst är det somalier som väntas få hit sina anhöriga.

Efter flera års väntan verkar nu många somalier i Angered kunna få hit sina närmaste anhöriga - makar och barn. De stränga passreglerna ersätts med dna-prov som ska bevisa släktskapet. Angered är en av de tre stadsdelar i Göteborg där det bor flest somalier.

Stadsdelens tjänstemän försöker nu med hjälp av den somaliska gruppen där bilda sig en uppfattning om hur många hundra som väntas komma.

Det finns flera svårigheter vid en stor invandring men plats i skolan för barnen är troligen inga problem. Gunnel Pettersson, sektorschef för individ- och familjeomsorgen i Angered pratar ändå om en stor anspänning i stadsdelen.

- Det som är det stora problemet är bostadssituationen. Ett jättebekymmer. Vi har inte bostäder till de som behöver det i vår stadsdel. Det är ett problem för hela Göteborg, säger Gunnel Pettersson.

Något som staten nu måste reda ut är vad man kan göra för alla dem som fått vänta mer än två år på sina anhöriga. De anhöriga kan missa arbetsförmedlingens etableringsinsatser och kommunen de statliga pengarna. Och då blir det ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden.

- Det kan bli ett ökat behov av försörjningsstöd, säger Gunnel Pettersson.

Angered ordnar även familjecentraler där man kan träffa andra och få hjälp och rehabilitering av de människor som kommer från krigsdrabbade områden. Stadsdelen hoppas även få hjälp från frivilligorganisationer.

Abdirahman Jama från Somalia har bott flera år i Göteborg och har sin närmsta familj här men känner många som väntar på sina kära.

- De väntar alltså tre år, nästan. Det är så självklart att familjer ska bo tillsammans, säger Abdirahman Jama.

Epp Anderson

epp.anderson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista