Polisen ökade bevakningen i bland annat Nordstan i samband med terrormisstankarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Terrorhot mot Göteborg

Polisens agerande utreds av JO

Polisen välkomnar utredningen
1:39 min

Justitieombudsmannen, JO, har inlett en utredning av polisens agerande i samband med gripandet av två terrormisstänkta män i Göteborg hösten 2010.

- Vi välkomnar den här utredningen, säger Thomas Olsson, som är advokat för en av männen.

Två av de terrormisstänkta män som greps i oktober för två år sedan vill nu att JO utreder om det funnits tillräckliga skäl för att agera på det sätt man gjorde. Särskilt med hänsyn till de gripnas familjer.

Gripandet har sedan tidigare fått mycket kritik. Den ene mannen greps utanför en bönelokal och den andre i sitt hem tidigt på morgonen i slutet av oktober 2010. Tungt beväpnad polis genomförde sedan husrannsakningar i deras bostäder. Enligt anmälan har polisingripandet skapat mycket ångest för de drabbade männen men framförallt för deras familjer.

Dessutom ifrågasätter anmälarna om misstankarna mot dem verkligen var tillräckliga för att gripa dem.

Nu har JO alltså påbörjat en utredning av händelsen. Polismyndigheten i Västra Götaland förväntas komma med ett yttrande.

- Jag kan ha en viss förståelse för att JO tar upp det här fallet. Samtidigt kan jag konstatera att det är prövat av två olika åklagare sedan tidigare, säger länspolismästare Ingmar Johansson.

Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".