Eleverna på Nya Påvelundsskolan har tillgång till egen dator. Foto: Alexandra Karlsson/Sveriges Radio
IT i skolan

Skillnaderna jämnas ut

"Inte bra att skillnaderna är alltför stora"
1:03 min

Det är stora skillnader i hur elektroniska hjälpmedel används i Göteborgs skolor och förskolor. Men nu säger en ny IT-strategi i kommunen att förhållandena ska bli mer likvärdiga.

Det handlar om hur datorer, läsplattor och pekskärmar används i undervisningen och att elever på vissa håll får kvittera ut egna hjälpmedel.

– Det är inte bra att skillnaderna är alltför stora. Det får ju finnas en viss likhet i vilken tillgång till ny teknik man har. Men exakt likadant överallt tror jag inte är det bästa pedagogiska sättet att arbeta på, säger kommunalrådet Thomas Martinsson (MP).

Hur likvärdigt det ska bli ska avgöras av tio stadsdelsförvaltningar och utbildningsförvaltningen. Kommunledningen pekar inte med hela handen som oppositionen ville att den skulle och inga extrapengar utlovas. Den nya strategin betyder alltså inte datorer eller läsplattor till alla.
– Nej, den är inte så konkret så det är ett fortsatt arbete som måste till efter detta.

Men det kan komma kommuncentrala pengar längre fram, säger Thomas Martinsson i den rödgröna majoriteten. Oppositionen lovar däremot ha med IT-pengar till skolan i skuggbudgeten som presenteras nästa vecka.
– Då kommer vi säkert att ha med en pott pengar om detta. Sedan är det frågan om när man kan genomföra det. Vi har i folkpartiets budgetförslag sen ett par år tillbaka tyckt att man ska datorer åt eleverna från sjuan för att man ska börja nånstans, säger FP-kommunalrådet Helene Odenjung.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".