terrorhot mot göteborg

Polisen avvaktar JO-beslut

1:01 min

Efter att justitieombudsmannen börjat utreda polismyndighetens gripanden i samband med bombhotet mot Nordstan 2010 avvaktar länspolismästare Ingmar Johansson med beslut om arbetsrättsliga åtgärder.

– Nu kommer jag att vänta med det beslutet tills JO gjort sin utredning, säger Ingmar Johansson.

De som först misstänktes för att ha planerat ett terrorbrott frikändes helt efter en vecka och gripandena har i efterhand fått mycket kritik. I en förundersökning om tjänstefel konstaterade överåklagare Björn Ericson att det funnits brister, men eftersom han inte kunde visa att någon begått tjänstefel las förundersökningen ner.

Men även om det inte har begåtts något brott kan polismyndigheten komma fram till att någon har gjort fel rent arbetsrättsligt. Det kan i så fall leda till samtal, att den aktuella polisen får en varning eller löneavdrag. Men det beslutet får alltså vänta tills JO är klar med sin utredning.

– Det ligger färdigt för beslut, men det kommer jag avvakta med för att se om det kommer fram nya omständigheter efter JOs utredning, som bör beaktas, säger Ingmar Johansson.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista