Kommunerna bör ersätta föräldrar som får vänta för länge på förskoleplats. Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Långa dagisköer kan bli dyrt för kommunerna

4:11 min

Närmare 140 barn i Göteborg har stått i förskolekö längre än garantitiden. Regeringen vill tillsätta en utredning för att reda ut om det är möjligt att göra kommunerna ersättningsskyldiga.

Föräldrar som får vänta längre än fyra månader på förskoleplats till sina barn ska kunna få ersättning från kommunerna. I dag beslutar regeringen om att tillsätta en utredning för att reda ut om det är möjligt att göra kommunerna ersättningsskyldiga. I Göteborg finns just nu närmare 140 barn som stått i kö längre än garantitiden.

Enligt biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni är Göteborg en kommun som aldrig kunnat sköta förskoleköerna. Och hon tycker inte att kommunerna kan skylla på lokalbrist eller på att det plötsligt föds mer barn än väntat.

Nyamko Sabuni vill både att föräldrarna ska få rimlig ersättning för sina förlorade inkomster och att kostnaden för kommunerna ska vara kännbar.

Robert Hammarstrand, S, har ansvar för skolfrågor i Göteborg. Han beklagar att situationen ser ut som den gör och lovar att man nu bygger mer än vad som egentligen behövs.

- Nästa vår räknar vi med att vi har nollkö i Göteborg, säger Robert Hammarstrand i P4 Morgon.

Västekot/Ekot

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista