Arkivbild: Så här ser det nästan aldrig ut på gynmottagningen i Mölndal. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Problem få tid på gynmottagningar

Hundratals patienter varje vecka som man måste hänvisa någon annanstans. Det är, tre månader efter ihopslagningen, verklighet för dem som jobbar på gynekologmottagningen i Mölndal.

– Nu vet jag att det är svårt att få tag i gynekologer, men en heltid gynekolog till det hade absolut behövts. Det hade varit underbart, det säger barnmorskan Susanne Wallén och som ofta känner sig otillräcklig.

Det var i december beslutet togs att slå ihop gynmottagningarna i Partille, Mölnlycke med den på vårdcentralen i Mölndal. Men samtidigt som flera tjänster försvann vid hopslagningen den första mars ökade också trycket från patienterna, i och med att andra vårdgivare fått en minskad beställning från regionen.

– Det är synd om patienterna det tycker jag verkligen. Vi får sitta och hänvisa de runt i Göteborg till privatmottagningarna, för vi har en mer ansträngd situation nu än vi hade innan.

– Det är inte bra att man kommer till, det är verkligen så va. Men den informationen ska jag följa upp, säger Evert Svenningsson.

Evert Svenningsson är socialdemokratisk ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 som fattat beslutet.

– Tvingas man göra budgetbesparingar då blir det ju även annan personal som blir berörd.

Susanne Wallén berättar att det är nästintill omöjligt att ringa och boka en tid hos dem. Först tar de folk som kommer på remiss från andra instanser, nåt de är skyldiga att göra. Sedan kommer akutfall som de försöker boka in på återbudstider. Men de flesta får nöja sig med råd på telefon eller att helt enkelt vända sig någon annanstas.

– Svårt att säga men det är säkert 50 patienter om dan, som jag hänvisar någon annanstans.

– Det är på ett sätt en kvinnofråga, de flesta kvinnor har någon gång under sitt liv problem med sitt underliv och de bör man ha någonstans där man kan få hjälp.

Åsa Welander

asa.welander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista