Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Om krisen slår hårt finns alternativa byggplaner

Det finns en Plan B för bostadsbyggandet i Göteborg att ta till om eurokrisen sprider sig till Sverige och vi får en kraftig ekonomisk nedgång.

Byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar säger att byggjobben och bostadsbyggandet i Göteborg bland annat ska säkras genom att man går över till att bygga hyreslägenheter istället för kostsamma bostadsrätter.

– Hyresrätter går ju bättre i såväl hög som lågkonjunktur. Men blir det en katastrofal nedgång i ekonomin så hjälper väl inte detta heller. Men grundtanken vid sviktande ekonomi är att öka byggandet av hyresrätter på bostadsrätternas bekostnad.

Den konjunkturkänsliga byggsektorn består ju inte bara av bostadsbygggande. I Göteborg ska snart stora infrastrukturprojekt sättas igång som Västlänken, ny Göta Älvbro och Marieholmstunneln under älven.

Men här är byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar inte så orolig just idag. Han hoppas att man inte ska behöva aktivera någon Plan B för dessa stora byggprojekt.

– De här projekten är ju säkrade genom pengar från staten och från trängselskatten.

Bara vid en mycket allvarlig ekonomisk kris så sinar dessa pengaflöden. Oavsett om, eller när, den den ekonomiska krisen ute i Europa når Sverige så är bostadsproduktionen oerhört viktig för Göteborg menar Mats Arnsmar.

– Vi vill och måste hålla uppe byggandet, det är många som vill flytta in till stan.

Detta måste vi bejaka hur ekonomin än ser ut. Så även när det handlar om inflyttningen till Göteborg har vi naturligtvis funderat över en Plan B, konstaterar Mats Arnsmar.

Tommy Johansson

tommy.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".