Sjuksköterskestudenterna manifesterar för högre ingångslöner. Foto: Stina De Frumerie

Fortsätter kämpa för högre ingångslöner

Sjuksköterskestudenternas löneuppror fortsätter. På fredagseftermiddagen manifesterade man utanför Sahlgrenska universitetssjukhuset för att kräva 24 000 kronor i ingångslön.

Fredagens manifestation pågår i samband med att Sahlgrenskas styrelse har sammanträde.

- Vi vill göra det klart för arbetsgivarna att vi är många som inte kommer att gå med på så här låga löner, säger Stina de Frumerie, en av initiativtagarna till manifestationen. 

Löneupproret "Inte under 24 000" startades av sjuksköterskestudenter tidigare i våras och har spridit sig i hela landet. Ett 50-tal personer har slutit upp för att delta i fredagens manifestation i Göteborg där tal blandas med musikframträdanden.

Så sent som för några dagar sedan stod det klart att Sahlgrenska universitetssjukhuset höjer ingångslönerna med 300 kronor för sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Men den nya höjningen anses inte vara tillräcklig.

- Man måste vara beredd att betala för kompetent personal. Det handlar om patientsäkerheten, det är det vi vill lägga fokus på idag, säger Stina de Frumerie.

Johanna Storm

johanna.storm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista