Kök i en av de nyrenoverade ettorna på Kustgatan 10. Foto: Maria Wendehög/ Sveriges Radio
Efter att P4 Göteborg uppmärksammat

Studentboende snart klart

1:15 min

Om en dryg månad kommer ett tjugotal studenter att få flytta in i de uppfräschade små lägenheter på Kustgatan 10. Det kan de tacka Roland Svensson för som till vardags jobbar på Majorna/Linnès stadsdelsförvaltning.

Det var Roland Svensson som i Västekot slog larm om att lägenheterna som tidigare använts som äldre bostäder i över ett år stått tomma och bara tickat pengar. Hans envisa kamp har nu gett resultat.

– Den här är egentligen inflyttningsklar. Det som fattas är egentligen mindre snickeriarbeten, säger förvaltaren Karl-Johan Pettersson när han visar runt i en av lägenheterna.

Den ser väldigt fräsch och fin ut...

– Ja absolut det gör den.

– Vi hoppas att inflyttning ska bli första juli, säger Rickard Nilsson chef för Göteborgs kommuns Lokalförvaltningskontor.

Hoppas?

– Ja fortfarande som du ser är vi inte riktigt klara här, men nu börjar det närma sig det sista hantverksjobben här. Så vi tror att tidsplanen ska hålla och än så länge har det hållit.

Roland Svensson som i över ett år kämpat för att förmå kommunen att göra om lägenheter på kustgatan 10 till studentbostäder är visserligen glad idag men han tycker samtidigt att det borde ha gått snabbare.

– Det blir ungefär 17 månader från det att det tömdes till att man hyr ut dem. Det har kostat kommunen två miljoner för något som man inte fått ut något för då.

Ska man inte vara glad ändå att de har tagit sitt förnuft till fånga?

– Jo det tror jag att man ska vara. Jag hoppas att de har lärt sig något också att det ska gå fortare.

– Nu kommer det till användning. De finns kvar som bostäder. Skulle vi sedan behöva fler äldrebostäder, då är det bara att köra igång det igen med minimala renoveringar.

Det finns möjligheter att återställa den dag det finns fler äldre än studenter?

– Ja det är det det gör då, för nu har man inte tagit bort toaletter och kök och sådant, man ville ha gjort kontor av hela våningsplanet. Allt skulle ha rivits ut, då skulle det inte gå att göra om det här utan enorma kostnader.

Så du måste känna dig stolt idag?

– Det gör jag, säger Roland Svensson som jobbar på förvaltningen men som engagerat sig i denna fråga som privatperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista