SKOLA

Skolavhopp påverkan hälsan

1:22 min

Förra året lämnade flera hundra elever den svenska grundskolan. Men nu ska avhoppen bli färre, och det med hjälp av ett projekt som enheten för folkhälsofrågor i Västra Götaland dragit igång. Två skolor i Sjuhärad ingår; Kunskapskällan i Herrljunga och Fristadskolan.

– Vi vet att studiegången och hälsan har ett stort samband, säger Anna Svensson är utvecklingsledare på enheten för folkhälsofrågor i Västra Götaland. De som hoppar av tidigt får en sämre hälsa senare i livet. Därför är det här väldigt viktigt.

– Kan vi motivera eleverna att gå färdigt skolan så tjänar både samhället och individerna mycket på det.

Skolor som blivit utvalda att ingå i projektet är skolor som redan har påbörjat ett arbete mot avhopp. På Fristadskolan till exempel har man motiverande samtal för att komma tillrätta med skolk.

Västra Götalandsregionen satsar 535 000 kronor på projektet, och det är pengar som delas mellan skolorna. Skolorna kommer sedan att arbeta självständigt med det här under hösten.

Därefter samlar enheten för folkhälsofrågor skolorna, för att föra samtal kring metoder och arbetssätt, och förhoppningsvis hitta sätt som fungerar bra.

– Vi hoppas kunna fokusera på frågan och hitta systematiska arbetsätt för att jobba med detta, säger Anna Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista