Foto på orgeln i Göteborgs Konserthus. Foto Astorn Björk

Orgeln som glömdes bort

3:31 min

Bakom konserthusets scen i Göteborg står en av Skandinaviens största orglar. Den änvändes fram till för ca 8 år sedan men har sedan dess stått ospelad.

- Det här är Göteborgs största orgel och den har över hundra stämmor, säger Erik Risberg som är orkesterpianist i Göteborgs Symfonikerna.

Orgeln invigdes 1937, men har stått ospelad i ungefär åtta år och nästan förfallit.

- Man kan se hur de stora tennpiporna hänger och har böjt sig. Det är på grund av bristande underhåll. Sedan är det problem med materialutmattning och så ska den stämmas.

- Problemet med den här orgeln har varit att först försöka med en digitalisering och olika renoveringar för överföring mellan spelbord och orgel, och det har resulterat i att orgeln har havererat, även i direktsändning. Då lät det som den spelade själv. Orgeln har varit väldigt opålitlig och vi har väntat på en renovering. Men nu känner jag på mig att det är något på gång och jag vet att alla, på alla nivåer här i huset vill det, säger Erik Risberg.

Helena Wessman som är vd för Konserthuset i Göteborg säger å sin sida att de är angelägna om en orgelrenovering.

- Vi måste börja titta på orgelfrågan, säger hon.

Reporter: Irma Norrman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista