Alingsås tingsrätt den 4 juni 2012. Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio
Dubbelmordet i Långared

Misstänkta mördare inför rätta

Vittnet som antecknat de misstänkta mördarnas registreringsnummer fick i lördags ett hotfullt telefonsamtal. Åklagaren hoppas att hon fortfarande kommer att våga vittna. 

Den 69-årige mannen och hans 71-åriga hustru mördades på sin gård i Långared den 19 oktober förra året. I dag inleds rättegången mot de två män som misstänks ligga bakom dubelmordet.

Han överrumplades och slogs ihjäl med ett järnrör tidigt på morgonen när han skulle mjölka korna. Kvinnan ströps och kvävdes i parets sovrum.

Enligt åklagaren är dubbelmordet noga planerat och syftet ska ha varit att stjäla det kassaskåp som försvann från lanbrukarparets hem under mordnatten. Kassaskåpet har ännu inte återfunnits.

Länge byggde åklagaren sitt åtal på en indiciekedja, men saknade teknisk bevisning som binder de båda misstänkta till brottsplatsen.

I torsdags kom genombrottet som kan fälla avgörandet i Alingsås tingsrätt. Dna från den mördade kvinnan säkrades i en av de misstänkta männens bil.

Åklagaren menar att det enda tänkbara straffet vid en fällande dom är livstids fängelse, men de båda åtalade nekar till brott.

Förhandlingen i Alingsås Tingsrätt börjar klockan nio i dag och pågår i sex dagar. En del av rättegången kommer att ske bakom stängda dörrar.

Västekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista