Poseidon vill höja hyran. Bild: Poseidon.

Upprustningarna straffar de boende

Många boende i miljonprogramsområden kan drabbas av stora hyreshöjningarna till följd av ombyggnationerna av husen.

– Lagstiftningen är alldeles för svag.När man kommer till Hyresnämnden som vi gör i många enskilda fall är det alldeles för ofta som utslaget bli till fördel för fastighetsägaren och inte för hyresgästen, säger Anna Lönn Lundbäck som är Hyresgästföreningens regionchef i Västra Sverige.

Hyresgäster som bor i fastigheter byggda på sjuttiotalet och därmed i behov av omfattande ombyggnader, lever alltså farligt.Och det gör de oavsett om de bor hos en privat eller en kommunal hyresvärd.

Pennygången i Högsbo,där 770 hushåll riskerar 60-procentiga hyreshöjningar när hyresvärden Stena fastigheter vill höja husens standard till tipp topp nivå,är bara ett av de senaste exemplen på vad som väntar hyresgäster när hyresvärden vill bygga om.

Just nu planerar Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder för omfattande upprustningar av sina hyreshus på ett tiotaladresser runt om i Göteborg. Och deras hyresgäster har all anledning till oro.

Och det har också hundratusentals hyresgäster runt om i landet. Bara i de kommunala bostadsbolagen beräknas 300 000 lägenheter vara i behov av en omfattande ombyggnad men chockhöjda hyror som följd.

– Det värsta scenario är att det står människor utan tak över huvudet. Den här upprustningen behöver också ske i de miljonprogram fastigheter som ligger ytterområdena. Men vem ska klara av att betala kostnaderna för upprustningen.

– Och konsekvensen måste bli att de får flytta till någonting som är billigare men de billiga lägenheterna bli allt färre och det betyder att de som har lägst inkomst och minst möjligheter kommer att bli utan bostad, säger Anna Lönn Lundbäck som är Hyresgästföreningens regionchef i Västra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista