Romerna vet bäst själva vilka problem som finns och hur de hanteras bäst, säger Bagir Kwiek. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio.

Göteborg blir pilotkommun för romskt projekt

1:49 min

För att romer ska komma in bättre i det svenska samhället satsar staten i fyra år framåt på fem svenska pilotkommuner som ska visa goda exempel.

Bland dem finns Göteborg och här ska romernas önskemål styra.

– Det finns inga uppifrån-lösningar man ska köra, tycker jag, för det blir inte lyckat, säger kommunalrådet Thomas Martinsson (MP).

Nej, kommunledningen säger att den vill hitta goda idéer genom att lyssna på romska representanter. Det är bra, tycker Bagir Kwiek, som är ordförande i föreningen Romer för kulturell utveckling.

– Jag tycker det är viktigt att de tänker så, för romerna vet bäst själva vilka problem som finns och hur de hanteras bäst.

– Tidigare har det varit så att man bestämt vad som ska göras ÅT romerna, men nu frågar man "vad ska vi göra MED romerna", säger Bagir Kwiek.

Han tycker att olika romska grupper nu samarbetar bättre än tidigare. Och han tror att Göteborg som pilotkommun framför allt bör satsa på skolan, eftersom det är dörren in till samhället och arbetsmarknaden. Bland romska elever är det si och så med närvaron och av kanske tusen romska barn i Göteborg är det bara 15 som deltar i hemspråksundervisning.

Det beror på misstänksamhet, tror Bagir Kwiek.

– Du går inte gärna ut och säger att du är rom, för då möter du ofta fördomarna, mobbningen och så vidare.

På sin önskelista har han en romsk friskola i Göteborg och stöd till romska barn i andra skolor genom så kallade brobyggare.

Bland andra idéer som ska prövas under Göteborgs fyra år som pilotkommun finns entreprenörsutbildning för romer och hälsokommunikatörer för att möta ohälsan med övervikt och drogberoende i romska grupper.

Och så ska romsk berättartradition samlas i en sagobok och på Stadsmuséet planeras nästa år en utställning om romska livsberättelser med kvinnliga förebilder i centrum.

– För varje genration som går förlorar vi lite av vår historia. Därför är den så viktig att dokumentera och skriva ner, säger Bagir Kwiek.

FAKTA OM PILOTKOMMUNERNA

Förutom Göteborg har Helsingborg, Linköping, Luleå och Malmö av regeringen utsetts till "pilotkommuner för romsk inkludering" 2012-2015. De får 700 000 kronor om året av staten plus bidrag till brobyggare och hälsokommunikatörer.

Även entreprenörsutbildning ordnas för att underlätta romernas ingång i det svenska samhället. I Göteborg finns nystartade projektet Newo Drom (Ny väg).

En dialog om hur projektet ska utformas i Göteborg har inletts i en arbetsgrupp med företrädare för kommunen och romska representanter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista