Förlorar tiotusentals kronor på andrahandsuthyrning

1:55 min

Hyresgäster som inte betalar hyra och vägrar flytta ut – det kan bli verklighet för den som hyr ut sin lägenhet i andra hand.

En som lärt sig det den hårda vägen är Giorgios, som egentligen heter något annat. Han har förlorat tiotusentals kronor efter att hans andrahandshyresgäst slutat betala hyran och nu vägrar flytta ut trots att kontraktet löpte ut i december förra året.

– Jag är mycket besviken. Jag fick ingen hjälp, jag känner mig hjälplös. Jag betalar dubbel hyra och jag mår inte bra heller. Jag har kommit hit för många år sedan och jag förväntat mig en bättre rättvisa i Sverige.

Giorgios är besviken på den svenska rättvisan. Han tycker att han gjorde allt rätt. Upprättade ett korrekt hyreskontrakt och fick det godkänt av sin bostadsrättsförening men när han behövde hjälp med att få ut den oärlige hyresgästen blev det tvärstopp.

Enligt hyresråd Hans Henriksson beror det på att det inte finns några snabbfiler för andrahandsuthyrare utan de måste precis som alla andra hyresvärdar gå via en domstol och skaffa sig rätt att avhysa en hyresgäst som inte gör rätt för sig. Att ta saken i egna händer är straffbart men hyresgäster som bor gratis begår inget brott.

– Det är ingen kriminell handling att fortsätta vara kvar i den här lägenheten. Och detta trots att man inte betalar och trots att hyreskontraktet löpt ut. Och det beror på att lagen skyddar den som har vad vi kallar besittning till en egendom. Har du alltså släppt in en andrahandshyresgäst i lägenheten då har han fått besittningen och det betyder att man inte olovligen själv kan ta tillbaka besittning. Olovligt är det inte så länge man inte har fått ett utslag från domstolen eller kronofogdemyndighet att man har rätt att få tillbaka besittningen och det kan ta månader, säger Hans Henriksson.

Så hur farligt lever man om man hyr ut sin bostad i andra hand?

– Du lever farligt. Jag skulle själv aldrig hyra ut i andra hand till någon utan att ha försäkrat mig om antingen hyresdeposition eller borgen, kanske helst båda saker.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista