Vill se mer variation i Göteborg

1:29 min

Nätverket Yimbys inflytande ökar och idag är det fyra år sedan Yimby i Göteborg bildades. Det var dels som en reaktion mot alla överklaganden av nya bygglov som görs i stan. Men också för att Yimby vill ha en stad där bostäder, kontor och kommersiella lokaler blandas.

Bygg gärna i mitt kvarter, det är fritt översatt vad Yimby, Yes In My BackYard, står för.

Johannes Åsberg, en av medlemmarna i Yimby Göteborg, tycker att man byggde förståndigare förr om åren.

--Fram till 1930-talet så byggde man tätt och bra, som exempel kan vi ta Linnéstaden och Vasastan, båda mycket populära stadsdelar, säger han.

Johannes Åsberg menar att dom områden som byggdes efter andra världskriget blev ganska glesa och enahanda.

--Det var bostäder på ett ställe, bara handel på ett annat och på ett tredje område byggdes kontor, sådana miljöer blir lätt tråkiga.

Johannes Åsberg säger att alltfler politiker och tjänstemän har börjat lyssna på Yimbys kritik och förslag om hur morgondagens Göteborg ska byggas.

Den breda allmänheten har kanske ännu inte så stor kunskap om det partipolitiskt obundna nätverket Yimby.

Men verksamheten växer, enligt Johannes Åsberg.

--Vi finns mest på webben, vi är i mycket ett internetfenomen. Men vi ses också "in real life". Vi har stadsvandringar då vi tittar på olika områden. På senaste stadsvandringen var vi ett sextiotal personer, säger Johannes Åsberg.

Tommy Johansson
tommy.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista