Foto: Scanpix

Hyrläkare allt större kostnad för regionen

1:27 min

Sjukhusens utgifter sköt i höjden förra året eftersom allt fler läkare hyrdes in genom bemanningsföretag. Västra Götalandsregionen spenderade 339 miljoner kronor på hyrläkare förra året, en ökning med 35% jämfört med 2010.

Sören Kviberg, ordförande i personalutskottet i regionen, är missnöjd med situationen som han säger slår sönder sjukhusens organisation och kostar allt för mycket.

Den främsta orsaken till ökningen är att minska köerna så att fler människor får vård och för att göra detta har sjukhusen varit tvungna att hyra in personal eftersom de inte kunnat täcka behoven själva.

Landstinget har eftersträvat att klara kömiljarden som innebär att landstinget får pengar av regeringen om de klarar av att minska köerna.

Karin Odhnoff är personaldirektör i regionen och hon tror på fortsatt utbildning av fler läkare för att minska antalet hyrläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista