Lastbilen som Lennart Olausson körde i Kungälv. Foto: Sara Rönnberg/SR.

Studentflaken har blivit säkarare

1:13 min

I två veckor har lastbilar fyllda med studenter rullat runt i Göteborg och kranskommunerna. Och ekipagen har blivit säkrare.

Idag ställs av säkerhetsskäl hårda krav på lastbilarna som används och det har gett resultat i form av säkrare studentekipage.

– Polisen har regler man måste följa, så man får sätta upp staket och så, säger Lennart Olausson som under fredagen körde en lastbil dekorerad med björkruskor och banderoller i samband med studentfirande i Kungälv.

– Man får se till att allt sitter fast ordentligt så att det inte ramlar ned, när de klänger och grejar, fortsätter Lennart.

En som tittade på studentflaken som rullade förbi Götaplatsen i centrala Göteborg på fredagen var Hanna Johansson, insatschef på Göteborgspolisen.

– Vi ser till att de sköter sig på flaken, säger hon, så att de inte kastar saker och klättrar på flaken.

Upp mot 16, 17 lastbilar med studenter kan passera Götaplatsen under en dag, men Hanna Johansson tycker att de klarar att kolla säkerheten.

– Två flak har vi stoppat och tömt för att studenter och folk utifrån klättrade upp på flaken, berättar hon. Men det är ganska lite med tanke på alla flak vi har haft.

Sara Rönnberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista