1 av 2
På järntorget spred man kunskap om främlingsfientlighet och rasism. Foto: Peo Wenander/Sveriges Radio
2 av 2
Martina Anlér Ordförande Röda Korsets ungdomsförbund. Foto. Peo Wenander

Rollspel mot rasism

1:04 min

Att spela rollspel för att motverka främlingsfientlighet och rasism är något som Röda Korsets ungdosmförbund har låtit över 2 700 ungdomar göra sedan 2010.

Under deras riskmöte som äger rum under helgen i Göteborg så var man igår ute på Järntorget för att sprida kunskap kring hur det är att vara flykting.

Att förändra skolelevers attityder genom kunskapsspridning har varit ett intensivt arbete för organisationen under det senaste året säger förbundsordförande Martina Anlér.

- För att unga ska ha en chans att förstå vad människor på flykt går igenom måste de få prata om det, därför är Rollspel effektivt. Att fly är ingen utflykt.

- Hur har ungdomsförbundet påverkats av alla skandalder kring Röda korset under senare år? - Intresset för Röda Korsets arbete bland unga är stort och har så varit. Unga har ett brinnande engagemang för rättvisa, jämliket och mänskliga rättigheter så jag ser Röda Korsets framtid som ljus avslutar Martina Anlér.

Peo Wenander
peo.wenander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista