Nitton ALMA antenner på Chajnantor-platån. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/W. Garnier (ALMA)

Råöforskare viktiga för superteleskop

Chalmers och Råöobservatoriet i Onsala kommer ha nyckelrollerna när det nya internationella superteleskopet Alma snart kommer att tas i bruk i Chile. Alma kommer att kunna undersöka de galaxer som bildades allra först i det unga Universum.

Radioteleskopet Alma kan också söka efter bland annat vattenmolekyler på planeter i andra solsystem i Vintergatan och därmed ges en möjlighet att upptäcka liv ute i Universum.

Det är mottagarna till jätteteleskopets 66 antenner som Råöobservatoriets forskare har utvecklat.

Alma är världens största astronomiprojekt och uppe på den chilenska högplatån på 5000 meters höjd så är redan hälvten av antennerna klara. Det skriver Chalmers på sin hemsida.

Nästa år kommer alla 66 antenner att vara i gång och fullt uppdaterat blir teleskopet om knappt fyra år.

För Chalmers är kontraktet värt 50 miljoner kronor under fem år, och man räknar också med att runt 180 miljoner kronor kommer att tillföras Sverige i form av olika kontraktsjobb på teleskopet.

Genom att kunna nå bort, tillbaka i tiden, till det tidiga universums allra första galaxbildningar, kan vi få en möjlighet att förstå hur, och kanske också varför, planetsystem och stjärnor som solen bildades.

Med radioteleskopet Alma kommer man också att kunna studera de planetsystem och planeter i vår egen Vintergata som kan innehålla någon form av liv.

Almaprojektet är ett samarbete mellan radioastronomiska institutioner i Europa, Nordamerika, Ostasien och i Chile.

Tommy Johansson
tommy.x.johanssom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista