Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Fler reumatiker får dyra mediciner

"Fler patienter uppfyller kraven"
1:40 min

Allt fler patienter med reumatiska sjukdomar får nu tillgång till de effektiva men dyra biologiska läkemedlen. Det beror på nya nationella riktlinjer från Socialstyrelsen. Det här blir dyrt för vården.

– Det innebär att många fler patienter kommer att uppfylla kraven som vi ställer för att få behandling med de biologiska läkemedlen. Det blir nya patientgrupper som får det. Man kommer att sätta in behandlingen tidigare än vi gör idag, enligt våra nuvarande riktlinjer, och detta innebär på sikt kanske en fördubbling av antalet patienter som kommer att få lov att använda behandlingen, säger verksamhetschefen för reumatologen vid Sahlgrenska, Boel Mörck.

De nya riktlinjerna innebär alltså att antalet patienter som har rätt till behandlingen med biologiska läkemedel, som kan kosta mer än 100 000 kronor per patient, kommer att fördubblas. Idag behandlas 1000 av SU:s reumapatienter med biologiska läkemedel, men följer man de nya riktlinjerna så kan det bli 2000 inom några år.

Detta i sin tur innebär att läkemedelsnotan blir dubbelt så hög. Sedan tillkommer kostnader för kompetensutveckling av läkare och sjuksköterskor, nya laboratorier och inte minst en magnetkamera. Totalt kommer det att handla om mycket pengar men det här är kostnader som man måste ta, säger Boel Mörck.
– De nya riktlinjerna innebär mycket stora kostnadsökningar för sjukvården men samtidigt en stor besparing när det gäller lidandet för patienter och ekonomisk besparing för samhället. Dessa patienter kommer att kunna arbeta heltid och behöver inte ta resurser från försäkringskassan och det allmänna.

Men det handlar om mycket pengar. Redan idag satsar bara Sahlgrenska ungefär 100 miljoner kronor om året på biologiska läkemedel och under femårsperioden som kommer måste kostnaderna fördubblas.

-- Det återstår att se om Västragötalandsregionen ger oss de här pengarna. Regionens Hälso- och sjukvårdsutskott ska fatta beslut under sommaren, och så får vi se vad de kommer fram till.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".