Uppvärmningen av Arktis ökar

1:10 min

Forskare vid Göteborgs universitet har sett att de arktiska haven norr om Ryssland och Sibirien ger ifrån sig koldioxid till luften istället för att som tidigare ta upp koldioxiden och lagra den.

Iréne Wåhlström som är forskare vid Göteborgs universitet har bland annat studerat det Östsibiriska havet norr om Sibirien.

Detta kusthav delas upp i en västlig och en östlig del.

Den östra delen tillförs en hel del vatten från Stilla havet och här sker mycket fotosyntes på sommaren, en process som konsumerar och minskar koldioxidhalten i vattnet.

Detta är bra för då kan havsvattnet sedan ta upp och lagra en del av den koldioxid som finns i luften.

Däremot har den västra delen av Östsibiriska havet numera ett överskott av koldioxid, som sen läcker ut i luften och i atmosfären.

Detta beror på att de sibiriska floderna i och med det varmare klimat bär med sig allt större mängder av upptinat organiskt kol ut i den västra delen av Östsibiriska havet.

Detta kol bryts delvis ner till koldioxid i vattnet och då avger vattnet koldioxid till luften, istället för att ta upp koldioxid.

Resultatet blir mer koldioxid i atmosfären och ett allt varmare klimat, inte minst i Sibirien.

Tommy Johansson

tommy.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista