Hans Nyman vill att man följer ordningsreglerna, som att koppla hunden. Foto: Annika Witting/Sveriges Radio

Folk struntar betala ordningsboten

1:24 min

Många av de som får böter för brott mot kommunala ordningsregler struntar i att betala böterna visar statistik som Rikspolisstyrelsen tagit fram åt Sveriges Radio.

Att hundar skall vara kopplade regleras i denna ordningsstadgan. Hans Nyman, själv hundägare, blir inte alltid väl bemött när han ber ägarna koppla sina hundar.

-- En del gör det inte, de säger skit i det du, roa dig med det du håller på med, säger Hans Nyman.

Ja. springer hunden lös i Slottskogen så blir det det 1 000 kr i böter. Att dricka alkohol på allmän plats är lite billigare och kostar 500 kr. Det här enligt den lokala ordningsstadgan för Göteborgs kommun som också har böter för ex olaga affischering eller ett dopp i hamnbassängen

Men statistik från sex år tillbaka för hela landet visar att betalningsviljan är dålig. Böter har skrivits ut för 5,6 miljoner men bara 3,6 miljoner har betalats in.

Joakim Nergelius är professsor i juridik och säger så här efter tagit del av siffrorna.

– För en sådan här omfattande apparat som detta ändå är så är det en uppseende låg siffra så det är klart att man funderar på om det här systemet är ändamålsenligt.

Så långt Joakim Nergelius professor i jurikdik. Tillbaka till Hans Nyman i det pittoreska lilla huset i Gatenhielmska reservatet där han precis skall sätta på kaffet till Gamla Majornapojkarna som sitter i trädgården och väntar.

Han vill inte se lösspringande hundar och tycker att de självklart att ägarna skall betala sina böter

– Dom kan gott betala, har man råd att ha hund så har man råd att betala. Så att ja, de skall betala det tycker jag.

Annika Witting
annika.witting@sverigesradio.se

>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista