1 av 2
Erik Hamrén. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX.
2 av 2
Fotbolls- EM

Experten: Fel val, Hamrén

11 min

Den svenske förbundskaptenens val att sätta rutinerade Anders Svensson på bänken kritiseras hårt av Radiosportens expertkommentator efter Sveriges förlust mot Ukraina.

Erik Hamrén valde att ställa upp med en till stora delar orutinerad svensk startelva i EM-premiären mot Ukraina. Flera av startspelarna gjorde sin första mästerskapsmatch - och det märktes i den första halvleken.

Det var nervöst helt enkelt. Från flera av spelarna. Bland andra Ola Toivonen, Martin Olsson och Rasmus Elm hade det tufft i framför allt första halvlek.

Valet att peta Anders Svensson till förmån för orutinerade Rasmus Elm kritiserades efter matchen av Radiosportens expertkommentator Richard Henriksson.

– En spelare som Anders Svensson hade behövts som en lugnande faktor i det svenska laget. Players Manager Marcus Allbäck sa ju i halvtid att "vi är nervösa", säger Richard Henriksson och tillägger:

– Vad hade man kunnat göra för att förhindra detta. Jag tror att Anders Svensson hade varit en spelare som hade kunnat lugna ner andra spelare.

Mitt i den svenska besvikelsen efter premiärförlusten väljer Henriksson samtidigt att lyfta blicken och hylla Ukrainas åldrande superstjärna Andrij Sjevtjenko som med sina två mål sänkte Sverige inför en salig hemmapublik.

– Det är häftigt att få vara med om Sjevtjenkos två mål här hemma på Olympiastadtion i Kiev. Det är ju det som hela fotbollsvärlden kommer att fokusera på efter den här matchen.

Sverige ligger nu sist i grupp D inför den andra gruppspelsmatchen mot England. Den spelas på fredag klockan 20.45 på Olympiastadion i Kiev.

Christian Olsson
christian.olsson@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista