Foto: Scanpix.

Troligen höjd regionskatt med 25 öre

Allt tyder på att regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen i eftermiddag röstar igenom förslaget om en skattehöjning på 25 öre för nästa år. På Järntorget var åsikterna delade om huruvida höjd skatt är ett bra eller dåligt förslag.

--Jag tycker det är helt fel. Jag tycker att skatten redan är hög, säger Anders som inte vill uppge sitt efternamn. Det är snarare så att man måste öka skatteunderlaget.

Hur menar du då?

– Satsa på arbete och annat. Så har du pengarna direkt.

--Jag tycker det är helt OK så länge det går till vår gemensamma välfärd, säger Anneli Rygren. De två hade precis som regionfullmäktige olika åsikter i skattefrågan.

De rödgröna har stöd av Kristdemokraterna och Folkpartiet om en höjning medan Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna är emot.

Regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Gert Inge Andersson, menar att det skulle få allvarliga konsekvenser för sjukvården om man inte höjde skatten.

--Antagligen skulle köerna växa . Det vi lovat i valrörelsen - vård efter behov- .skulle vi inte kunna hålla. Med besparingar på 500 - 600 miljoner till sjukvården känner vi att vi inte kan ge vård efter behov.

Sedan Västra Götalandsregionen bildades 1999 har skatten höjts med nästan en krona, till dagens nivå på tio kronor och åttioåtta öre per hundralapp. Senaste höjningen genomfördes 2005.

En höjning på 25 öre skulle innebära 50 kronor mer i skatt i månaden för en person som tjänar 20 000 kronor.

Johnny Magnusson är moderaternas oppositionsråd och han anser inte att en skattehöjning är nödvändig.

--Vi har gjort andra prioriteringar i den politiska ledningen. Vi vill inte lägga lika mycket på kollektivtrafiken och har en stramare budget när det gäller kultur och regional utveckling.

Kristian Lönner
kristian.lonner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".