Tjörn

Nedläggning av skola kryper allt närmre på Tjörn

1:12 min

Den borgerliga majoriteten i Tjörns kommun vill lägga ner öns gymnasieskola som funnits i 17 år. På torsdag ska förslaget upp för beslut i fullmäktige. Men oppositionen tar strid för att behålla skolan.

Inga-Lilla Fast är ordförande i Tjörns barn- och utbildningsnämnd och hon vill lägga ner skolan.

– Det beror delvis på den elevminskning som vi haft de senaste åren där vi ser att vi inte kommer att ha en ökning förrän kanske 2020. Och där vi också då ser att vi får svårt att upprätthålla kvalitén när vi får väldigt få elever i vår gymnasieskola, säger hon.

– Vi är ju skyldiga våra elever enligt skollagen att hålla en hög kvalité, säger Inga-Lill Hast.  

Men det sjunkande elevantalet till trots - den politiska oppositionen på Tjörn vill inte lägga ner skolan.

– För vår del så handlar det väldigt mycket om att en kommun som har en framtidstro på någonting tror också på utbildning. Varje kommun mår bra av att ha en egen profil, säger socialdemokraten Benny Andersson.

Han fortsätter:

– Vi har idag sjöfartsprogrammet som är ledande i Sverige. Turismen är den snabbast växande näringen i Sverige, i Bohuslän i synnerhet. Att då lägga ner såna utbildningar skapar en oro som gör att man inte tror på framtiden. säger Benny Andersson.

Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista