Nabila Toma längtar efter en egen lägenhet. Foto: P4 Göteborg.

Bostäder nyckel till lyckat flyktingmottagande

"Dåligt boende kan skapa problem som tidigare inte fanns"
1:55 min

I väst tar kommunerna endast emot tre fjärdedelar av de flyktingar man lovat, procentuellt sett flest tar Alingsås, då kommunen förra året tog emot 69 av de 80 flyktingar man överenskommit med Länsstyrelsen. Engagerade politiker och ett aktivt samarbete med kommunens bostadsbolag är två av de förutsättningar som krävs för att flyktingmottagningen i en kommun ska fungera.

Anna-Lena Hansdotter är integrationschef i Alingsås och hon poängterar vikten av att arbete med flyktingmottagning i en kommun når långt ner i samhället.
- Hos oss handlar det om Alingsåsandan, den lilla men samtidigt stora staden med traditionen av att här hjälps man åt, dessutom har kommunen tagit emot flyktingar sen många år tillbaka.

Trots Alingsåsandan nådde man inte hela vägen och även här handlar det om den bostadsbrist som lett till att kommunerna i västsverige under förra året bara nådde upp till knappt 75 procent av överenskommelsen med Länsstyrelsen.

Situationen i de mindre kommunerna i göteborgsområdet blir ändå överblickbar om man jämför med Göteborg som tog emot tre fjärdedelar av de knappa 900 flyktingarna i området.
Storstadsproblematiken med segregation och trångboddhet växer sig allt större när flyktingar bosätter sig hos släktingar och vänner för att få stöd i väntan på uppehållstillstånd.
- Man kanske har en förväntan att det ska lösa sig när man kommer hit och får sitt uppehållstillstånd, och så gör det inte det, säger Annika Bellming, chef för etableringsenheten i Göteborg.

För i den trångbodda lägenheten i området där alla andra också bor trångt blir man kvar eftersom det inte finns några bostäder att flytta till. Alla påverkas, inte minst barnen säger Annika Bellming.
- När en barnfamilj flyttar in hos en annan barnfamilj kan vi ju se problem man inte hade från början kan uppstå - som ett resultat av boendesituationen.

Nabila Toma är från Irak, har uppehållstillstånd och bor inneboende sen flera år.
- Längtan efter en egen lägenhet är stor när man bor trångt med sin dotter hos vänner sen flera år tillbaka, säger hon.

Reportrar: Berit Svensson och Lasse Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".