Nabila Toma som efter två år och fem månader med uppehållstillstånd i Sverige inte fått egen bostad, utan bara hänvisats till Boplats. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio

Kommuner tar emot färre flyktingar än lovat

"Hänvisar ofta till bostadsbrist"
1:46 min

Kommunerna i västsverige har blivit allt sämre på att ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd och orsaken sägs vara bostadsbrist.

Det är trångt i tvårummaren där Nabila Toma bor inneboende i ett rum med sin 18-åriga dotter. I lägenheten bor ytterligare tre personer.

Under förra året tog kommunerna i göteborgsområdet emot knappt 900 flyktingar och Göteborg stod för merparten. Det är nästan 400 personer färre än vad Länsstyrelsen kommit överens med kommunerna om. Sämst var Ale och Kungälv som båda fick sina överenskommelser om flyktingmottagning uppsagda i höstas. Birgitta Guevara är integrationsutvecklare på Länsstyrelsen:

- Man hänvisar ofta till bostadsbrist. Som vi ser på det är att om man har skrivit en överenskommelse om att ta emot ett visst antal personer då bör man också fatta ett följdbeslut om att ha ett visst antal lägenheter som då är aktuella för just den här målgruppen.

Ale kommun är överens med länsstyrelsen om ny överenskommelse och i Kungälvs kommun har man också bestämt sig för samma antal som förra året, 50 flyktingar, men då klarade man bara av att ta emot 10. Gun-Marie Daun från kristdemokraterna är ordförande för kommunstyrelsens sociala utskott:

- Just nu har våra sektorschefer i uppdrag att förhandla med våra bostadsföretag för att vi ska få fler antal lägenheter.

Kommer det att lyckas?
- Det tror jag. Våra bostadsföretag är mycket positiva just nu.

Vad är det som har lett fram till att det plötsligt tagit den vändningen?

- Jag tror att vi alla känner att vi behöver ta ett ansvar. Att vi alla behöver hjälpa tilll.

Reportrar: Berit Svensson och Lasse Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".