Saabs konkursförvaltare. Foto: P4 Väst.
Saab

I dag presenteras Saabs köpare

Håkan Skött: "Väntan har varit jobbig"
2:52 min

Saabs konkursförvaltare har kallat till presskonferens för att berätta vilken av spekulanterna som får köpa konkursboet. Enligt obekräftade uppgifter är det elbilskonsortiet Nevs som köper Saab. 

Nu har Saabs konkursbo fått en köpare. Konkursförvaltarna bjuder in till pressträff klockan 13 på onsdagen "med anledning av att ett avtal har träffats mellan konkursförvaltarna och köpare av tillgångarna i bolagen".

Enligt uppgifter till P4 Väst har konkursförvaltarna valt ut elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden som köpare. Men företaget har inte gått att nå för en kommentar.

Vem köparen är kommer att avslöjas vid en presskonferens klockan 13 i dag.

Anledningen till att Nevs får köpa konkursboet är enligt uppgifter att Nevs har finansieringen klar, vilket ska ha varit i elbilskonsortiets favör.

Huvudägare till Nevs, med 51 procent av aktierna, är National Modern Energy Holdings. Bolaget är registrerat på brittiska Jungfruöarna, men ägs i sin tur av ett Hong Kong-baserat bolag, China Dragon Base Holding.

Japanska Sun Investment är bolagets andre ägare.

Styrelseordförande för Nevs är Karl-Erling Trogen, tidigare vd för Volvo Lastvagnar. Kai Johan Jiang utsågs nyligen till vd för bolaget.

Saab Automobile och dess dotterbolag Saab Powertrain och Saab Tools gick i konkurs den 19 december 2011.

Tidigare klubbordföranden för IF Metall på Saab, Håkan Skött, har inte hört något om försäljningen av Saabs konkursbo när TT når honom på onsdagsmorgonen. Men han tycker att det är bra att affären uppges vara klar.

– Ja, om det är så så är det naturligtvis väldigt skönt. Det måste man säga, säger Håkan Skött till TT.

Anne-Marie Pouteaux på Wistrands advokatbyrå, som är en av konkursförvaltarna, är mycket fåordig kring försäljningen av Saabs konkursbo.

Hon kan inte säga vem köparen är.

– Det står i pressmeddelandet vad som gäller. Jag säger ingenting mer, säger Anne-Marie Pouteaux till TT.

Victor Jensen/P4 Väst

victor.jensen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista