Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Gothia Cup

Syriskt lag förstår inte varför de nekas inresa

1:28 min

Spelarna i det syriska laget Qamichli förstår inte varför de inte fick komma till Sverige och spela Gothia Cup när ett annat lag från Syrien fick tillstånd att resa in i landet. UD:s presschef Anders Jörle håller med om att det kan verka motsägelsefullt att ett syriskt lag får komma, samtidigt som ett annat nekas.

– Därför att det ser motstridigt ut, men det kan bero på hur det ser ut när den individuella prövningen görs, säger Anders Jörle.

Spelarna i det syriska laget Qamichli fick avslag på sina visumansökningar från den svenska ambassaden i Jordanien. I går avslog Migrationsdomstolen i Göteborg deras överklagan.

Ett annat syriskt lag, Al Farasa, som sökte visum via den italienska ambassaden i Libanon fick däremot tillstånd att komma till Sverige.

– Det andra laget är precis som oss, varför är det inte rädda för att släppa in det andra laget? säger Malek Laurie, spelare i det nekade laget Qamichli.

Beslut om visumansökningar fattas utifrån en migrationslagstiftning som är gemensam för EU-staterna och Schengenområdet.

En vanlig anledning till att en sökande får avslag är att det finns misstankar om att resans syfte är ett annat än vad som angetts i ansökan.

En annan att det råder tveksamheter kring om den sökande har för avsikt att återvända till sitt hemland, säger Anders Jörle.

Han tror inte att det spelat någon roll att de två syriska lagen sökt visum på olika ambassader.

– Det är en individuell prövning och man har gjort den här bedömningen. Jag har full förståelse för att man tycker att det är motsägelsefullt men jag kan inte annat än utgå ifrån att samma bedömningen hade gjorts i Beirut när det gäller det här laget, säger Anders Jörle.

Gustav Sandström

gustav.sandstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista