Foto: Raina Medelius
vindkraft

Oroliga boende stoppar vindkraftverk

0:55 min

Enligt en undersökning gjord av SOM-institutet är fler än två tredjedelar av invånarna i Västra Götaland positiva till vindkraftverk. Samtidigt blir många vindkraftverk inte byggda för att boende runtomkring protesterar.

Enligt Lena Nicklasson, handläggare på Länsstyrelsen, är det vanligt att vindkraftverk inte blir av för att invånarna i kommunen protesterar. Ett aktuellt fall var handläggningarna i våras i Orust där kommunen avslog en ansökan om tre vindkraftverk eftersom invånarna oroade sig för störningar.

– Det fanns en tydlig oro bland kommuninvånarna om störningar som buller och skuggningar, säger Ulrika Marklund, miljöstrateg på Orust kommun.

Bo Svanberg från Tysta på Orust menar att det är det är för lite fokus på de problem som uppstår i samband med vindkraftverk.

– Det är många som blir sura på en eftersom det är mycket pengar inblandade som man förlorar när det inte blir något vindkraftverk, säger han.

– Jag har märkt att många som håller med mig inte vågar säga det. Det var många som blev helt förtvivlade av det här ljudet men som inte vågar bråka.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista