REGNSOMMAR

Risk för blåbärsbrist

0:55 min

Efter två år med gott om blåbär i skogarna ser det sämre ut i år. Mängden bär är under genomsnittet sen man började mäta bärtillgången 2003. Det visar Sveriges lantbruksuniversitets stora nationella blåbärsprognos.

– Framförallt misstänker vi att pollineringen inte blev bra. Det har varit för kallt, säger Ola Langvall som är skogsforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Det är på skogssförsöksparken i Asa utanför Lammhult i Småland som SLU sammanställer blåbärstillgången i landet. Kontroller görs på 360 kontrollytor spridda över hela landet. Att det ser sämre ut i år i Götaland jämfört med 2011 och 2010 skyller SLU framförallt på den kalla försommaren.

Den snöfattiga vintern har också varit till nackdel för bärtillgången eftersom snötäcket i vanliga fall skyddar bärriset mot vinterkylan.

I Götaland växlar bärtillgången kraftigt från år till år. 2003 fanns i stort sett inga bär att plocka. Nästan lika dåligt var det 2006 men året därpå, 2007, var det återigen klondykestämning i blårbärsskogen.

I Norrland däremot är det nästan alltid gott om bär.

– Det beror mycket på att de har ett stort snötäcke i norra Sverige som skyddar bärriset under vintern. Sen har de inte samma problem med sommarfroster som vi har, säger skogsforskaren Ola Langvall på ASA.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se