Utöya. Foto: Jonathan Nackstrand / Scanpix.
terrorattentaten i norge

Minnesstund i Göteborg på årsdagen av terrorattentaten

1:18 min

I dag är det ett år sedan terrorattacken i Oslo och på Utöya som krävde 77 människoliv. I Göteborg höll Norges Hus en minnesstund för offren och till stöd för de anhöriga.

– Jag tror att det är en väldigt viktig markering att det som skedde i fjol inte ska få ske igen, säger prästen Anette Tronsen Spilling som höll i gudstjänsten.

En av de som deltog i minnesstunden var Anette Hillestad, volontär på Norges hus.

– Det är ju så ofattbart det som har hänt så man behöver samlas och bearbeta tillsammans och få stärkande ord på vägen, säger hon.

– Att förlora ett barn är det värsta som kan hända en så man känner oerhört starkt med alla anhöriga. Och den känslan blir man påmind om hela tiden genom medias bevakning av rättegången och allt. Det har följt med oss dagligen kan man säga.

Vad tror du att händelsen har inneburit för det norska folket?

– Jag tror att man har blivit mer medveten om att visa varandra medmänsklighet och omtanke, säger Anette Hillestad.

– Den har påmint oss om att fred och frihet inte är en självklarhet. Vi måste fortsätta kämpa mot negativa krafter i samhället cch våga säga ifrån att vi inte vill ha det så här, säger prästen Anette Tronsen Spilling.

I Göteborg bor runt 5 000 norska medborgare men Jan Andreasson, generalkonsul för Norge i Västsverige, understryker att gudstjänsten var till för alla.

– Vi tror att det är väldigt viktigt, inte bara för de norrmän som bor i Göteborg utan även för alla andra som vill fokusera på den stunden som vi har möjlighet att göra här i dag, säger han.

Gustav Sandström
gustav.sandstrom@sveriegsradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista